Domowe chlebki sezamowe

Domowe chlebki sezamowe

Węglowodany

24.4 g

Białko 

5.9 g

Wartość energetyczna

165 kcal

Całość 10 porcji

1650 kcal

Błonnik

5.1 g

Tłuszcz

5.2 g

Składniki

  • 400 g mąki pełnoziarnistej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 10 d drożdży świeżych

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • 4 łyżki ziaren sezamu

  • suszony tymianek lub oregano

Sposób wykonania

  • Mąkę, sól i drożdże wymieszać w misce. Wlać ciepłą wodę z oliwą i wyrabiać ciasto około 5 minut. 
  • Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • Uformować 10 placuszków i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. 
  • Posypać sezamem i oregano lub tymiankiem. 
  • Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C