Cukrzyca

Właściwe odżywianie w cukrzycy odgrywa kluczową rolę i jest konieczne do utrzymania dobrego stanu zdrowia pacjenta. Dieta  powinna być dobrana indywidualnie w zależności od rodzaju cukrzycy ( cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2 i insulinooporność), pod względem zapotrzebowania energetycznego, składników odżywczych oraz odpowiedniej ilości:

  • białek ok . 15-20%
  • tłuszczy  ok. 30 – 35%
  • węglowodanów  ok. 45-50%

Odpowiednia ilość to 5 posiłków dziennie w odstępach 3 godzinnych . Zachowanie regularności posiłków pozwoli nam na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi oraz odpowiedniej masy ciała.  Pierwszy posiłek powinien być spożyty ok pół godziny po przebudzeniu.

Produkty spożywcze powinny być jak najlepszej jakości i jak najmniej przetworzone.

Wybierać należy węglowodany złożone ,bogate w błonnik : pieczywo z mąki pełnoziarnistej, brązowy ryż, makarony z mąki razowej, otręby,  grube kasze: gryczana, jęczmienna, pęczak, ryż brązowy, zamiast węglowodanów prostych (wysoko oczyszczonych), które bardzo szybko podnoszą poziom glukozy.

Do diety należy włączyć dużą ilość  warzyw (powinny one znaleźć się w większości spożywanych posiłków) . Mają mało kalorii , są źródłem  dobrze przyswajalnych witamin, mikroelementów , przeciwutleniaczy i błonnika.  Najlepiej spożywać warzywa surowe bądź ugotowane al dente. Gotując je, powinniśmy uważać aby ich nie rozgotować (np. ziemniaki, marchewka, buraki),  rozgotowane mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, co wiąże się ze wzrostem poziomu cukru we krwi.

Wskazane są białka o niskiej zawartości tłuszczy nasyconych : chude mięso : indyk, kurczak, królik, dziczyzna, chude wędliny , chudy nabiał, fermentowane napoje mleczne, ryby świeże, tofu, orzechy, warzywa strączkowe : fasola, soczewica.

Dobre tłuszcze – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają tolerancję glukozy, obniżają stężenie cholesterolu. Ich źródła to : tłuste ryby morskie ( łosoś, halibut, śledź, makrela, pstrąg tęczowy), olej lniany, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały. Wskazane są również tłuszcze roślinne, np., oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Wybierać należy owoce z niskim indeksem glikemicznym : maliny, truskawki, porzeczki, jagody, borówki, jeżyny, owoce cytrusowe, zawierają one bardzo dużo przeciwutleniaczy i witaminy C.

Dozwolone w ograniczonych ilościach są również  kiwi,  jabłka, wiśnie, brzoskwinie , nektarynki – jednak porcja dzienna owoców nie powinna przekraczać 150g.

Warto również wykorzystać w diecie kiszonki (kapusta kiszona, zakwas buraczany, ogórki kiszone), które prócz witamin są bogatym źródłem bakterii probiotycznych.

Nie zapominajmy o ziołach i przyprawach: goździki, estragon, cynamon, kardamon, kumin, koper włoski, kozieradka, liść laurowy, majeranek, mięta, oregano, rozmaryn, tymianek, pokrzywa. Zawarte w nich substancje aromatyczne działają tonizująco na nasz organizm, niszczą pasożyty, wirusy i bakterie oraz wspomagają pracę różnych narządów.

Dozwolone formy przygotowywania posiłków to:

  • gotowanie na parze, gotowanie w wodzie
  • duszenie
  • pieczenie w naczyniu żaroodpornym, rękawie, pergaminie

Unikać należy :

  •   białego pieczywa, białych mąk
  •  smażonych potraw
  •  tłustego nabiału, margaryny i  mięsa czerwonego, wędlin np. parówek, mortadeli, pasztetów, konserw mięsnych
  •  zup i sosów sporządzanych na bazie wywarów mięsnych zagęszczanych mąką i śmietaną
  •  słodzików chemicznych (aspartam)
  • słodyczy, potraw z dodatkiem cukru . Robiąc zakupy , zawsze sprawdzaj skład produktów na      etykiecie. Cukry to również: syrop kukurydziany, sztuczny miód, sacharoza, maltoza, melasa, glukoza itp..
  • słodzonych napojów , soków owocowych, owoców kandyzowanych w syropach
  • soli – częściowo można zastąpić ją ziołami
  • alkoholu i kawy – zakłócają wydzielanie i funkcje insuliny

Pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – pij ok 2 litry wody dziennie, najlepiej wody źródlanej. Warto włączyć do swojego jadłospisu herbatę zieloną i  herbatki ziołowe np. z morwy białej, pokrzywy, mięty pieprzowej.

Do ziół obniżających stężenie glukozy we krwi przy cukrzycy typy 2, należą: sok z aloesu, cynamon.

W profilaktyce i leczeniu cukrzycy ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna. Najlepsza będzie ta, o umiarkowanej intensywności np. marsz, chód, nordic walking, pływanie, joga, jogging. Dzięki niej rozprawimy się ze zbędnymi kilogramami i ustabilizujemy stężenie cukru we krwi.

Rozpoczynając dietę redukcyjną pacjent powinien zasięgnąć porady swojego lekarza diabetologa !!!

Obniżenie kaloryczności dotychczasowej diety prowadzić może do obniżenia stężenia glukozy we krwi co może wiązać się z hipoglikemią (niedocukrzeniem). Aby temu zapobiec należy monitorować w miarę często poziom glukozy.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą i oliwkami ( 2 porcje)

  • 400g filetu z kurczaka lub indyka
  • świeży tymianek
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży por
  • pomidorki koktajlowe na gałązce
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • sól morska, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanka kaszy gryczanej lub komosy ryżowej
  • 1 pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2 łyżki pestek dyni

FARSZ: 4 posiekane suszone pomidory + 50g pokruszonego sera feta + 4 starte na tarce ząbki czosnku – dokładnie ze sobą wymieszać.

Kaszę dokładnie wypłucz i ugotuj al. dente. Wystudź i wstaw do lodówki, aby obniżyć indeks glikemiczny.

Pora przekrój wzdłuż i sparz wrzątkiem, aby wstążki zmiękły.

Fileta natnij, tak aby powstała kieszonka. Oprósz solą i pieprzem. Kieszonki wypełnij farszem. Filety owiń ściśle wstążkami pora, można je spiąć również wykałaczką.

Do naczynia żaroodpornego włóż pomidorki, pokrojoną na słupki cukinię i odsączone oliwki. Na warzywach ułóż piersi i zalej bulionem. Posyp świeżym tymiankiem. Piecz pod przykryciem 30 min w temp. 190st, pod koniec pieczenia odkryj i dopiecz jeszcze ok 10 min. Kaszę lekko podgrzej na odrobinie wody, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i posyp pestkami dyni.

SMACZNEGO 😊