Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Węglowodany

15,6 g

Białko 

5,5 g

Wartość energetyczna

 112 kcal

Całość 6 porcji 

672 kcal

Błonnik

1,2g

Tłuszcz

3,4 g

Składniki

  • 3 jajka

  • 40 g brązowego cukru ( zmielonego na cukier puder)

  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 100 g śliwek węgierek ( mogą być inne owoce)

Sposób wykonania

  • Oddzielić żółtka od jajek. Żółtka ubić z cukrem, dodać białka ubite na pianę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt i dokładnie wymieszać.
  • Masę wlać do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o wymiarach 20 na 14 cm i na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki.
  • Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.