Probiotyki

Co to jest probiotyk ?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy (bakterie), które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapewniają prawidłową florę bakteryjną jelit. Ułatwiają procesy trawienne, produkują śluz – który jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, obniżają pH treści jelit, chronią nas przed środowiskiem zewnętrznym, infekcjami grzybicznymi, biegunkami, zaparciami. Wspomagają naszą odporność poprzez wzmacnianie układu immunologicznego. Obniżają poziom złego cholesterolu, produkują witaminy z grupy B i K oraz  zwiększają wchłanianie witamin i minerałów.

Występują w formie leków i suplementów diety.  Możemy je znaleźć również w produktach mlecznych, np. jogurtach, kefirach, maślance, kwaszonych warzywach. Jednak ich ilość w produktach spożywczych może być niewystarczająca. Większość chorych ma świadomość konieczności stosowania probiotyków jako osłony podczas kuracji antybiotykowej. Niestety, kuracja „  do” i” po” antybiotykoterapii trwa zazwyczaj zbyt krótko, bo 7-14 dni. Tymczasem powinna trwać 2-4 miesięcy.

Kiedy powinniśmy je zażywać?

Kiedy :

  • stosujemy przewlekle leki przeciwzapalne, inhibitory pompy protonowej(IPP), doustne preparaty  żelaza
  • chorujemy na choroby układu pokarmowego, biegunki o podłożu wirusowym i bakteryjnym, zespół jelita drażliwego, alergie i nietolerancje pokarmowe
  • choroby autoimmunologiczne: np. Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa,
  • chorobę Addisona, cukrzycy typu I
  • choroby metaboliczne : cukrzyca typu II, otyłość, nadciśnienie
  • przy reumatoidalnym zapaleniu stawów
  • w przypadku atopowego zapalenia skóry, trądziku
  • w depresji
  • migrenowych bólach głowy.

Prawidłowo dobrane probiotyki nie tylko działają osłonowo –  zmniejszają ryzyko działań niepożądanych zażywanych przewlekle leków czy antybiotyków, ale wzmacniają również ich działanie.

Jakie cechy powinien mieć dobry probiotyk ?

  • powinien być dobrze przebadany
  • odporny na działanie soku żołądkowego, trzustkowego i żółci
  •   zawierać odpowiednią liczbę żywych kultur bakterii
  • stabilny w zalecanych warunkach przechowywania
  • obecny w mikrobiocie zdrowych ludzi w spożywanych przez nich pokarmach

A przede wszystkim mający udokumentowane bezpieczeństwo działania.

Preparaty probiotyczne znajdujące się na rynku możemy podzielić na jednoszczepowe ( np. probiotyki zawierające szczep Lactobacillus plantarum 299v) oraz wieloszczepowe i wielogatunkowe – zawierające kilka szczepów, gatunków ( Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum)

Preparaty jednoszczepowe zaleca się przyjmować przy problemach jelitowych ( tj. wzdęcia, biegunki), zespole jelita nadwrażliwego. Wieloszczepowe – w przypadku zaburzeń metabolicznych i immunologicznych. Pomocne będą również w bólach migrenowych, obniżonym nastroju, zespole przewlekłego zmęczenia czy też zespole metabolicznym.

W kilku ośrodkach medycznych w Polsce,  również za pośrednictwem poradni dietetycznych, możemy wykonać kompleksowe badanie mikloflory jelit. Jest to ilościowa i jakościowa diagnostyka bakterii wskaźnikowych oraz grzybów występujących w jelicie. Wynik badania zawiera ocenę stopnia dysbiozy, interpretację oraz zalecaną, indywidualnie dobraną probiotykoterapię, opracowaną na podstawie zarówno uzyskanych wyników jak i jednostki chorobowej stwierdzonej u pacjenta. Materiałem do pobrania jest kał.

Każdy z nas spotkał się pewnie ze stwierdzeniem: „jelita to nasz drugi mózg”. I zapewne na własnym przykładzie miał okazję doświadczyć  dolegliwości ze strony układu pokarmowego w sytuacjach stresowych tj. ściskanie w żołądku, ból brzucha, biegunka, wymioty. Dzieje się tak za sprawą tzw. osi jelitowo- mózgowej. To ona przez sieć neuronów łączy centralny  układ nerwowy z przewodem pokarmowym.

Zadbajmy więc o nasze jelita i pamiętajmy, że właściwie dobrana i przeprowadzona probiotykoterapia jest kluczem do naszego zdrowia.