Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

Węglowodany

 50,5 g

Białko

7,64 g

Wartość energetyczna

248 kcal

Całość

 1987 kcal

Tłuszcz

 1,82 g

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 20 g drożdży

  • około 150-200 ml mleka w zależności od wilgotności mąki

  • 1 jajko

  • 150g mąki razowej

  • 300g jabłek

  • 200g banana

Sposób wykonania

  • Drożdże mieszamy z mlekiem i jajkiem, następnie dodajemy mąkę razową, a następnie pszenną.
  • Wymieszaną masę zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Uzyskaną ”kulę„ ciasta dzielimy na 2 części (1 większą, drugą mniejszą).
  • Większa po rozwałkowaniu przeznaczona jest na spód blachy, mniejsza na wierzch. Następnie dodajemy owoce, w miarę możliwości z jak najmniejszą zawartością wody, w tym przypadku jabłka słodkie i banany. 
  •  Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-175°C.