Chłodnik

Chłodnik

Węglowodany

 16,1 g

Białko

30,1 g

Wartość energetyczna

255 kcal

Całość 4 porcje

1023 kcal

Tłuszcz 

 8,21 g

Składniki

  • 1 pęczek botwinki

  • 150 g buraków

  • 500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego

  • 4 jajka

  • 200 g pieczonej piersi z kurczaka ewentualnie schabu

  • 1 zielony ogórek

  • 1 pęczek rzodkiewki

  •  1 pęczek szczypiorku

  • 1 pęczek koperku

  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

Sposób wykonania

  • Botwinę i buraki drobno kroimy, następnie zalewamy 800ml wody i gotujemy około 40 minut.
  • Do schłodzonego wywaru dodajemy kefir lub jogurt, posiekanego ogórka, koper, szczypior, rzodkiew, jajka ugotowane na twardo oraz upieczone mięso. 
  • Do smaku dodajemy sól niskosodową, pieprz i sok z cytryny.