Ciąża to jeden z najważniejszych i najpiękniejszych okresów w życiu kobiety. Nosząc w sobie nowe życie przyszła mama powinna w sposób szczególny zadbać o swoje zdrowie.
I tak, jak regularnie odwiedzamy swojego lekarza ginekologa, wykonujemy morfologię krwi, tak też powinniśmy dbać o to, co spożywamy.
Prawidłowe odżywianie w ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia przyszłej mamy oraz rozwijającego się dziecka.
Pierwsze, o czym musimy pamiętać to to, że będąc w ciąży „ powinniśmy jeść dla dwojga a nie za dwoje”.
W ciąży znacząco zwiększa się (nawet o 100%) zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy : witamina C, witaminy z grupy B i kwas foliowy, karotenoidy, wapń, żelazo, cynk, jod), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka.
Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży nie powinien przekroczyć 20% przy prawidłowej masie ciała. Natomiast kobiety, które mają nadwagę powinny bardzo pilnować aby przyrost wagi był jak najmniejszy.
W pierwszym trymestrze ciąży nasze zapotrzebowanie energetyczne nie zmienia się . Jeśli więc codziennie spożywamy np. 2000kcal, przy tej ilości pozostajemy. Wzrost o ok. 350 kcal/ dzień następuje dopiero od II trymestru ciąży, w III trymestrze zwiększa się o ok. 470kcal/dzień.
Kilka podstawowych zasad zdrowego odżywiania przyszłej mamy:
– wprowadzić regularne posiłki, które będą dostarczały nam energii z białek, tłuszczy i węglowodanów,
– głównym źródłem kalorii powinny być produkty zbożowe pełnoziarniste
– zalecane są trzy porcje nabiału : mleka, jogurtu, kefiru, twarogu
– mięso powinno spożywać się codziennie w niewielkich ilościach
– zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie
– ograniczyć spożycie soli, cukrów i tłuszczy nasyconych
– dbać o prawidłowe nawodnienie
– dbać o dobrą jakość i różnorodność spożywanych posiłków,
– ograniczyć spożywanie kawy i herbaty
– z rozwagą stosować herbaty ziołowe i owocowe ( np. herbata malinowa może być przyczyną wcześniejszych skurczy)
– zupełnie wyeliminować alkohol i nikotynę
Produkty, których należy unikać w jadłospisie to :
– surowe ryby i owoce morza
– surowe mięso
– surowe jajka
– wędzone ryby i wędliny
– sery pleśniowe, sery miękkie
– bakłażan
– wątróbka
Jeśli aktywność fizyczna nie jest przeciwskazaniem należy wykonywać proste ćwiczenia, spacery. Unikać należy dużego wysiłku fizycznego.
Spożywanie w ciąży jakichkolwiek witamin i suplementów bez konsultacji ze swoim ginekologiem jest zabronione.
Polecam darmowy poradnik do pobrania : www.1000dni.pl