Ciąża

Ciąża to jeden z  najważniejszych i najpiękniejszych okresów w życiu kobiety. Nosząc w sobie nowe życie przyszła mama powinna w sposób szczególny zadbać o swoje zdrowie.

I tak,  jak regularnie odwiedzamy swojego lekarza ginekologa, wykonujemy morfologię krwi, tak też powinniśmy dbać o to, co spożywamy.

Prawidłowe odżywianie w ciąży  ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia przyszłej mamy oraz  rozwijającego się dziecka.

Pierwsze, o czym musimy pamiętać to to, że  będąc w ciąży „ powinniśmy jeść dla dwojga a nie za dwoje”.

W ciąży znacząco zwiększa się (nawet o 100%) zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy : witamina C, witaminy z grupy B i kwas foliowy, karotenoidy, wapń, żelazo, cynk, jod), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży nie powinien przekroczyć 20%  przy prawidłowej masie ciała. Natomiast kobiety, które mają nadwagę powinny bardzo pilnować aby przyrost wagi był jak najmniejszy.

W pierwszym trymestrze ciąży nasze zapotrzebowanie energetyczne nie zmienia się . Jeśli więc codziennie spożywamy np. 2000kcal, przy tej ilości pozostajemy. Wzrost o ok. 350 kcal/ dzień  następuje dopiero od II trymestru ciąży,  w III trymestrze zwiększa się o ok. 470kcal/dzień.

Kilka podstawowych zasad zdrowego odżywiania przyszłej mamy:

– wprowadzić regularne posiłki, które będą dostarczały nam energii z białek, tłuszczy i węglowodanów,

– głównym źródłem kalorii powinny być produkty zbożowe pełnoziarniste

– zalecane są trzy porcje nabiału : mleka, jogurtu, kefiru, twarogu

– mięso powinno spożywać się codziennie w niewielkich ilościach

– zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie

– ograniczyć spożycie soli, cukrów i  tłuszczy nasyconych

– dbać o prawidłowe nawodnienie

– dbać o dobrą jakość i  różnorodność spożywanych posiłków,

– ograniczyć spożywanie kawy i  herbaty

– z rozwagą stosować herbaty ziołowe i owocowe ( np. herbata malinowa może być przyczyną wcześniejszych skurczy)

– zupełnie wyeliminować alkohol i nikotynę

Produkty, których należy unikać w jadłospisie to :

– surowe ryby i owoce morza

– surowe mięso

– surowe jajka

– wędzone ryby i wędliny

– sery pleśniowe, sery miękkie

– bakłażan

– wątróbka

Jeśli aktywność fizyczna nie jest przeciwskazaniem należy wykonywać proste ćwiczenia, spacery. Unikać należy dużego wysiłku fizycznego.

Spożywanie w ciąży jakichkolwiek witamin i suplementów bez konsultacji ze swoim ginekologiem jest zabronione.

Polecam darmowy poradnik do pobrania : www.1000dni.pl