
„Dieta” przez większość z nas kojarzona jest z odchudzaniem, głodówkami, restrykcyjnym planem żywieniowym, rezygnacją ze spożywania ulubionych przez nas potraw czy też napojów, co skutkować ma redukcją masy ciała. Nic bardziej mylnego, „dieta” może też być stosowana w dietoterapii chorób dietozależnych, np. cukrzyca, miażdżyca, zespół jelita drażliwego itp. Dieta może być także eliminacyjna stosowaną w alergiach czy też nietolerancjach pokarmowych.
Reasumując – „Dieta” to pokarmy, składające się na co spożywamy w ciągu całego dnia .
Pamiętajmy o tym, że zdrowa dieta, to taka, która dostarczy nam odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz będzie uwzględniała nasz zapotrzebowanie na energię.
Czy ulegamy modzie dietetycznej?
W świecie dietetyki co chwilę pojawiają się nowe doniesienia o skutecznych „dietach cud” i super suplementach, które pomogą nam szybko zrzucić zbędne kilogramy.
Niestety większość tych diet nie została dobrze przebadana i nie mamy dowodów naukowych, że wszystkie one są lub będą bezpieczne dla naszego zdrowia.
Mieliśmy już dietę Dukana, dietę Kopenhaską, dietę zgodną z grupą krwi i wiele innych, których ze względu na ich ilość nie sposób wymienić. Obecnie królują: dieta Paleo, diety pudełkowe, diety sokowe i warzywne itp. Natomiast chyba najgłośniej od dłuższego czasu jest o diecie bezlaktozowej czy bezglutenowej. I to ta ostatnia budzi najwięcej kontrowersji wśród żywieniowców ( gluten to białko obecne w ziarnach zbóż oraz w żywności produkowanej z pszenicy, żyta, owca i jęczmienia).
Eliminując gluten powinniśmy mieć pewność, że on nam szkodzi. Aby to stwierdzić, powinniśmy wykonać test na nietolerancję glutenu. Dopiero pozytywny wynik będzie powodem do usunięcia go z diety. Podobnie należy postąpić chcąc wyeliminować laktozę czy inny produkt z diety.
Jaka dieta jest bezpieczna?
Najbardziej bezpieczną i skuteczną dietą będzie spersonalizowany, dobrze zbilansowany jadłospis napisany przez dietetyka. Układając plan żywieniowy dietetyk bierze pod uwagę: wiek, wzrost, podstawową przemianę materii, aktywność fizyczną, choroby, dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze itp. W przypadku osób odchudzających się równie ważnym etapem jest wyjście z diety i stabilizacja wagi. Dobrze zaplanowane, zdrowe odchudzanie pozwoli uniknąć efektu jojo.
Jeśli nie możemy lub nie chcemy skorzystać z pomocy dietetyka warto zajrzeć na stronę Instytutu Żywności i Żywienia, znajdziemy tam wiele cennych wskazówek.
Mówiąc o dietach bezpiecznych, które zostały dokładnie przebadane a ich skuteczność potwierdzona, należy wymienić diety : DASH , śródziemnomorskiej i diety z niskim IG.
Od czego należy zacząć zmianę nawyków żywieniowych?
To zależy jaki tryb życia do tej pory prowadziliśmy i jaki cel chcemy osiągnąć.
Jeśli zależy nam na poprawie naszego zdrowia i samopoczucia to starajmy się :
– zacząć dzień od śniadania, które dobrze jest spożyć do godziny po przebudzeniu
– spożywać 4 – 5 posiłków w ciągu dnia, uwzględniając 3-4 godzinne przerwy między nimi
– wyeliminować słodycze i biały cukier z diety, zastąpić je świeżymi owocami
– zwiększyć ilość warzyw w diecie – powinny znaleźć się w trzech głównych posiłkach
– ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów zawierających dużo izomerów trans . Tłuszcze zwierzęce zastąpić tłuszczami roślinnymi takimi jak: olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
– ograniczyć do minimum stosowanie soli, w zamian korzystać z ziół i przypraw
– pić ok 1,5ltr wody dziennie
– zwiększyć aktywność fizyczną
– ostatni posiłek zjadać 3 godziny przed snem
Tylko długotrwała zmiana nawyków żywieniowych to klucz by cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką. Dieta nie może być jednorazową przygodą.
Koktajl poprawiający nastrój:
- ½ sztuki awokado – ok . 70g
- -1 łyżka gorzkiego kakao
- mała gruszka – ok. 60g
- banan – ok. 150g
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki mleka ( najlepiej ryżowego)
Obierz awokado. Zblenduj wszystkie składniki.
Koktajl ten jest bogaty w magnez i potas. Gorzkie kakao zawiera tryptofan, który bierze udział w powstawaniu serotoniny, która wpływa na poprawę nastroju.