Ryba pieczona ze szpinakiem w sosie jogurtowo czosnkowym
Składniki
ryba może być dorsz – 150 g
szpinak (może być mrożony) – 200 g
czosnek – 1 ząbek
mleko 1,5 % – 1/4 szklanki
sok z cytryny, sól, pieprz, może być przyprawa do ryb lub zioła prowansalskie
Sposób wykonania
- Rybę rozmrozić, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i upiec na papierze do pieczenia w temp. ok. 1800C (ok. 10 minut), można również upiec w foli aluminiowej.
- Szpinak rozmrozić, dodać mleko i posiekany drobno czosnek i wszystko razem poddusić do odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobina ostrej papryki (ciekawą dodatkiem jest odrobina sera z przerostem pleśniowym typu lazur itp.)
- Na talerzu obok ugotowanego ryżu kładziemy szpinak, na niego kładziemy upieczoną solę polewając sosem jogurtowo-koperkowym.