Ciasto drożdżowe z owocami
50,5 g
7,64 g
248 kcal
1987 kcal
1,82 g
Składniki
300 g mąki pszennej
20 g drożdży
około 150-200 ml mleka w zależności od wilgotności mąki
1 jajko
150g mąki razowej
300g jabłek
200g banana
Sposób wykonania
- Drożdże mieszamy z mlekiem i jajkiem, następnie dodajemy mąkę razową, a następnie pszenną.
- Wymieszaną masę zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Uzyskaną ”kulę„ ciasta dzielimy na 2 części (1 większą, drugą mniejszą).
- Większa po rozwałkowaniu przeznaczona jest na spód blachy, mniejsza na wierzch. Następnie dodajemy owoce, w miarę możliwości z jak najmniejszą zawartością wody, w tym przypadku jabłka słodkie i banany.
- Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-175°C.