Zasady żywienia
- Jedz 4-5 posiłków dziennie, najlepiej o tych samych porach.
- Nie rezygnuj ze śniadania, a unikniesz późniejszych napadów głodu.
- Dostosuj kaloryczność posiłków do aktywności fizycznej.
- Staraj się przygotowywać urozmaicone dania z dodatkiem świeżych warzyw (zwłaszcza w głównych posiłkach) i owoców.
- Spożywaj produkty jak najmniej przetworzone.
- Zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne i używaj oszczędnie.
- 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa jedz ryby.
- Nie podjadaj między posiłkami.
- Ogranicz do minimum lub zrezygnuj z białego pieczywa, cukru, soli.
- Wypijaj 1,5 litra wody mineralnej dziennie.
- Nie pij podczas posiłku.
- Ostatni posiłek spożywaj około 2 godz. przed snem.
- Zrezygnuj ze słodzonych soków i napojów gazowanych oraz słodyczy i słonych przekąsek typu chipsy, słone orzeszki.
- Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj.
- Ruszaj się! “Nic tak nie niszczy organizmu, jak długotrwała fizyczna bezczynność" (Arystoteles). Aktywność fizyczna przyspieszy spalanie energii oraz zapobiegnie redukcji masy mięśniowej.
Źródło:"INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA"
Potrzebujesz pomocy?
W celu uzyskania specjalistycznej porady możesz skontaktować się z nami.