Zasady żywienia

 

  1. Jedz 4-5 posiłków dziennie, najlepiej o tych samych porach.
     

  2. Nie rezygnuj ze śniadania, a unikniesz późniejszych napadów głodu.
     

  3. Dostosuj kaloryczność posiłków do aktywności fizycznej.
     

  4. Staraj się przygotowywać urozmaicone dania z dodatkiem świeżych warzyw (zwłaszcza w głównych posiłkach) i owoców.
     

  5. Spożywaj produkty jak najmniej przetworzone.
     

  6. Zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne i używaj oszczędnie.
     

  7. 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa jedz ryby.
     

  8. Nie podjadaj między posiłkami.
     

  9. Ogranicz do minimum lub zrezygnuj z białego pieczywa, cukru, soli.

  10. Wypijaj 1,5 litra wody mineralnej dziennie.

 
11. Nie pij podczas posiłku.
 
12. Ostatni posiłek spożywaj około 2 godz. przed snem.
 
13. Zrezygnuj ze słodzonych soków i napojów gazowanych oraz słodyczy i słonych przekąsek typu chipsy, słone orzeszki.
 
14. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj.
 
15. Ruszaj się! "Nic tak nie niszczy organizmu, jak długotrwała fizyczna bezczynność" (Arystoteles). Aktywność fizyczna przyspieszy spalanie energii oraz zapobiegnie redukcji masy mięśniowej.